Studenters ekonomi i botten

NYHET2005-03-09

Nära hälften av landets studenter måste ta jobb vid sidan av studierna för att klara ekonomin. Fyrtio procent anser att det inverkar negativt på studierna. Det visar en rapport om studenters ekonomi som offentliggörs i dag.

Av:  Christian Örjestål

– Vi har ett studiemedelssystem som står helt i strid med regeringens tal om ett livslångt lärande. Särskilt besvärligt är det för studenter som har barn, säger Lotta Ljungquist, vice ordförande för Sveriges förenade studentkårer, SFS, som står bakom rapporten.

Rapporten visar att:

  • Heltidsstudenter i genomsnitt lägger 37 timmar i
    veckan på sina studier.
  • De arbetar i genomsnitt över femtio timmar i månaden med extrajobb för att klara av sin ekonomi.
  • En tredjedel av dem som arbetar jobbar minst halvtid, det vill säga mer än 80 timmar per månad.
  • Tre fjärdedelar av alla studenter (260 000 personer) är missnöjda med sin ekonomi.
  • Majoriteten av studenterna skulle vilja ha drygt 2 000 kronor mer per månad.

Mellan klockan 11 och 13 idag står SFS utanför riksdagen och bjuder riksdagsledamöter på studentekonomiskt anpassad lunch, det vill säga havregrynsgröt.

– Höj studiemedlet nu, annars riskerar studier att bli en klassfråga, säger Lotta Ljungquist.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA