Studenter oroliga för jobben
Mer än var fjärde student på universitet och högskolor är orolig för att inte få arbete efter sin utbildning. Bland naturvetarna känner närmare hälften samma oro. Det framgår av en undersökning TCO låtit göra.
TCO lät Statistiska Centralbyrån (SCB) intervjua 2 500 studerande vid universitet och högskolor för att få reda på hur de ser på framtiden, sitt arbetsliv, chanserna att få jobb och om deras löneförväntningar.
Över 25 procent av de tillfrågade säger att de är mycket oroliga eller ganska oroliga för att de inte kommer att få ett jobb efter utbildningen. Bland naturvetarna är siffran 44 procent, medan 20 procent av dem som är inriktade på undervisning, vård och omsorg känner den oron.
Viktigast i det kommande arbetslivet är för studenterna att få intressanta arbetsuppgifter, bra arbetskamrater och goda möjligheter att kombinera arbetet med familjeliv.
– Studenter på traditionellt manliga utbildningar tror att de löper hög risk för arbetslöshet, men har goda förhoppningar om hög lön. På traditionellt kvinnliga utbildningar tror man att risken för arbetslöshet är mindre, men å andra sidan att lönen inte blir så hög. Studenternas bedömning stämmer överens med verkligheten, säger TCOs utredare Jessica Mann.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.