Studenter kritiserar mångfaldsarbete
Universitet och högskolor klarar inte diskrimineringslagens krav på årligen uppdaterade likabehandlingsplaner. Av 21 granskade lärosäten är det bara Linköpings universitet som får godkänt.
Okunskap och låg prioritet präglar likabehandlings- och mångfaldsarbetet på universitet och högskolor. Den slutsatsen drar Sveriges Förenade HBTQ-studenter, SFQ, efter att ha granskat likabehandlingsplanerna på 21 universitet och högskolor.
– Vi misstänkte att det inte skulle stå så bra till med planerna, men vi trodde inte att det skulle vara så här illa, säger Camilla Nylundh, förbundsordförande i SFQ.
Det brister på många sätt i planerna. De är ofta diffust formulerade. Ett exempel är att begrepp som ”mångfald” används utan förklaringar. Det är sällan som samtliga fem diskrimineringsgrunder finns med. Ålder samt diskrimineringsgrunden könsöverskridande identitet eller uttryck är de som behandlas mest styvmoderligt.
– Det kan bero på att det är de diskrimineringsgrunderna som tillkommit senast, för två år sedan, säger Camilla Nylundh.
Endast fem av 21 lärosäten har uppföljning av sina likabehandlingsplaner. De flesta granskade planer är dessutom inaktuella. De gäller 2009 eller tidigare år.
Sammantaget är det i SFQs granskning endast Linköpings universitet som kan sägas uppfylla diskrimineringslagen.
– Det är allvarligt eftersom det betyder att inte alla studenter får samma möjligheter utifrån sina förutsättningar. Den psykosociala arbetsmiljön blir sämre för dem och det kan innebära att de inte känner sig välkomna, säger Camilla Nylundh.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.