Studenter har svårt få jobb

HÖGSKOLAN2009-06-08

Mer än fyra av tio studenter är utan sommarjobb, och av dem som avslutar sina studier har bara två av tio ett jobb efter studierna. Det visar en undersökning från TCO och Tria.

På uppdrag av TCO och Tria frågade Novus Opinion i början av maj drygt tusen högskolestudenter om extrajobb och sommarjobb. De som gick sin sista termin tillfrågades också om jobb efter examen.

Mer än var femte student som har sökt extrajobb under vårterminen har upplevt att det har varit ovanligt svårt att få extrajobb. Drygt fyra av tio anger att det är ovanligt svårt att få sommarjobb. Studenter som är födda utanför Europa, eller som har föräldrar som är det, har svårare att hitta både extrajobb och sommarjobb.

– Lågkonjunkturen innebär att också studenter och nyutexaminerade möter en tuffare arbetsmarknad. Det märks genom att studenter har svårare att få extrajobb, sommarjobb och jobb efter examen, säger Trias verksamhetschef Lisa Nyberg i ett pressmeddelande.

En månad före examen hade två av tio studenter ordnat jobb. Av dem hade åtta av tio fått jobb i linje med deras utbildning.

Av dem som inte fått jobb planerade nästan hälften av studenterna att läsa en extra kurs på högskolan. Bara tolv procent sa att de har rätt till a-kassa.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA