Student får skadestånd för försenad examen

NYHET2004-11-11

En före detta student på Högskolan i Trollhättan/Uddevalla får över 50 000 kronor i skadestånd för att högskolan inte kunde ordna den utlovade examinationen.

Den kvinnliga studenten gick på fördjupningskurser i företagsekonomi, på D-nivå. Kurserna skulle leda till magisterexamen, och Högskolan i Trollhättan/Uddevalla hade ansökt om rätt att utfärda sådan examen.

Högskolan hade fått ett muntligt löfte från Göteborgs universitet att studenterna skulle kunna examineras där om regeringen sa nej till examineringsrätt, vilket den sedermera gjorde. Men då sa även Göteborgs universitet nej till att examinera studenterna. Så småningom löstes det hela genom att Örebro universitet hjälpte till med examinationen, med en fördröjning på åtta-nio månader.

Studentkåren anmälde schabblet till Högskoleverket, och en av studenterna gjorde en anmälan till Justitiekanslern, JK. Hon krävde drygt 200 000 kronor i skadestånd för att hennes studier försenats på grund av att högskolan inte kunde hålla sitt löfte om mastersexamen.

Och JK ger studenten rätt. Högskolan är en myndighet och kan bli skadeståndsskyldig om den lämnar felaktig information. Det krävs dock ”särskilda skäl”. I detta fall vägde det tungt att studenten hade haft ett enskilt samtal med institutionens prefekt. Prefekten hade då försäkrat att det inte skulle bli några problem med examen.

Skadeståndet blir närmare 53 000 kronor. Sänkningen i förhållande till den begärda ersättningen motiverar JK med att studenten kunde ha tagit ett jobb när det visade sig att studierna blev försenade.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA