STs a-kassa är långsammast av alla

A-KASSAN2010-06-11

Väntetiderna för att få utbetalningar från a-kassan minskar på bred front, men inte på STs a-kassa. Med en genomsnittlig väntetid på elva veckor är STs a-kassa långsammast av alla.

Av:  AnnaKarin Löwendahl & Peter Nordebo

Enligt aktuell statistik från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, har väntetiderna på landets a-kassor minskat från åtta till sju veckor från april till maj i år. En del av förklaringen kan vara att antalet personer som lyfte a-kassa minskade med drygt 10 procent under maj jämfört med april. Jämfört med maj förra året har antalet ersättningstagare minskat med 6,5 procent.

Framför allt är det antalet män som har ersättning från a-kassan som har minskat, från drygt 91 000 i april till drygt 79 000 i maj. Bland kvinnor har antalet minskat från drygt 78 000 till knappt 73 000.

Men STs a-kassa har fortfarande problem med handläggningstiderna. Väntetiden var i maj i genomsnitt elva veckor från arbetslöshet till första utbetalning av ersättning. För ett år sedan var väntetiden sju veckor och STs a-kassa hörde då till de snabbaste att hantera begäran om ersättning. Nu är STs a-kassa långsammast av alla. Vid Kommunals, Byggnads och Hotell- och restaurangs a-kassor är väntetiden tio veckor i genomsnitt.

Just nu handlägger STs a-kassa 608 ärenden. Ett av dem härrör från 12 april, och fyra från 14 april.

Enligt Ing-Marie Nilsson, ordförande för STs a-kassa, är det dessa ärenden som tynger statistiken då de krävt kompletteringar. I övrigt ligger handläggningstiden i dag på sex till åtta veckor, uppger hon.

– Vi skulle i princip kunna ta beslut, och så får medlemmen ägna sig åt att överklaga, säger Ing-Marie Nilsson. Men vi tycker inte att det är någon kvalitet i medlemskapet att göra så.

Efter flera nyanställningar under året har a-kassan i dag full bemanning. Men man är fortfarande sårbar för sjukfrånvaro, och befintlig personal har enligt Ing-Marie Nilsson jobbat hårt under våren.

– Jag är väldigt oroad över personalens arbetssituation, säger hon. Vi kan absolut inte pressa dem mer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA