Striktare sociala krav i upphandling

UPPHANDLING2013-12-11

Ett nytt EU-direktiv kommer att öka möjligheterna att kräva kollektivavtal vid upphandlingar, tror TCOs chefsjurist Samuel Engblom. Direktivet ska behandlas av EU-parlamentet i januari.

Förslaget till det nya EU-direktivet om offentlig upphandling innebär att upphandlande myndigheter ska kräva att leverantörerna följer sociala och miljömässiga krav enligt EU-regler, nationella avtal och kollektivavtal. Det är nationella regler och avtal i landet där arbetet utförs som ska följas, förklarar TCOs chefsjurist Samuel Engblom.

– I dag finns det möjlighet att ställa sociala krav. Nu sägs att man ska göra det, och det sägs också att man kan använda kollektivavtal som utgångspunkt, säger han.

Europaparlamentet ska diskutera förslaget en första vända 14 januari, enligt ett preliminärt schema. Frågan ska också behandlas i EUs ministerråd, och enligt miniterrådets presstjänst den komma upp under februari.

Det nya upphandlingsdirektivet ska omvandlas till nationell lag genom lagstiftning i de enskilda medlemsländerna. I Sverige pågår redan två utredningar, en internt i socialdepartementet och en av justitierådet Eskil Nord. Eskil Nord ska redovisa sin utredning senast 1 maj 2014.

Samuel Engblom tror att upphandlingsreglerna kan bli bättre från ett fackligt perspektiv med det nya direktivet.

– Men när man införlivar ett direktiv finns många politiska val att göra. Sverige har inte utnyttjat de möjligheter som redan finns att ställa sociala krav, och det har funnits en negativ attityd på myndigheterna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA