Stressigt hos regeringen
Arbetsbelastningen är ett problem för Regeringskansliet. Det konstaterar Arbetsmiljöinspektionen efter en inspektion.
Arbetsmiljöinspektionen, tidigare Yrkesinspektionen, har inspekterat arbetsmiljön på Näringsdepartementet, Finansdepartementet och kansliets förvaltningsavdelning.
I alla tre granskningarna understryker inspektionen att det är arbetsgivarens ansvar att se till att det råder balans mellan mängden arbetsuppgifter och resurser.
I intervjuer med anställda på Näringsdepartementet framkom att man ofta arbetar över och att medarbetarna är mycket lojala och aldrig säger nej till en förfrågan. Arbetet anses ofta stimulerande, men många känner sig alltför stressade och det finns sällan tid för återhämtning eller kompetenshöjning. Stressrelaterade sjukdomsfall förekommer.
Problemen är likartade på Finansdepartementet. Medarbetarna säger sig dock uppleva en positiv attitydförändring från ledningen och att regelmässig övertid inte uppmuntras. Mellan 1999 och 2000 minskade övertidsuttaget med 30 procent. Departementet har relativt unga medarbetare, hög personalomsättning och låg sjukfrånvaro.
– Vi kommer att driva de här frågorna vidare, säger ST-Regeringskansliets ordförande Ann-Marie Nilsson. Det behövs antingen mer resurser eller färre arbetsuppgifter. Regeringskansliet är en slimmad organisation.
– Men det krävs också bättre planering. I ett politiskt styrt och ryckigt arbete behövs en planering för det oplanerade, men vi har till och med dålig framförhållning när det gäller sådant som går att planera.
ST-avdelningen ska nu gå ut och fråga medlemmarna vad de anser om sin arbetsmiljö.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.