Strejk vid brittiska Posten

STORBRITANNIEN2009-08-17

Brittiska facket för postanställda, CWU, har i dag inlett en strejk som kommer att pågå under den här veckan. Den är en protest mot planerade nedskärningar.

Strejken, som rör anställda vid Royal Mail, kommer att drabba England och Nordirland, rapporterar BBC i sin nätupplaga. Konflikten handlar om hur företaget ska rusta sig inför framtiden. Enligt facket är tusentals jobb i farozonen och Royal Mail skär ner i stället för att anpassa organisationen till nya villkor.

En talesperson för postfacket CWU säger till BBC att internetbanker och andra onlinetjänster visserligen har minskat antalet traditionella brev.

– Men å andra sidan handlar människor mycket mer på nätet, vilket ökar antalet paket som behöver levereras, säger hon.

Men medan CWU efterlyser investeringar för att anpassa organisationen till nya behov, anklagar arbetsgivaren facket för att motarbeta företagets försök att modernisera bolaget. Royal Mail betonar att brevvolymen redan nu minskar med tio procent om året.

Strejken kommer att pågå i olika områden under veckan: från London fortsätter den bland annat till Birmingham, Bristol och vidare till Nordirland.

CWU organiserar omkring 160 000 brittiska postanställda och den aktuella konflikten rör 130 000 av dem.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Internationellt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA