Strejk i Sydafrika avbryts

SYDAFRIKA2010-09-07

Sydafrikas statsanställda går tillbaka till jobbet i dag efter 20 dagars generalstrejk. Strejken har blåsts av under tre veckor för att medlemmarna ska överväga regeringens bud.

Den långa strejken har lamslagit stora delar av Sydafrika. De 19 fackförbund som organiserat strejken har totalt 1,3 miljoner medlemmar. Skolor har varit stängda och sjukhus haft begränsad kapacitet när lärare och sjuksköterskor stannat hemma från jobbet.

Strejken bröt ut för snart tre veckor sedan. Regeringen lyckades inte komma överens med facken om årets löneökningar. Facken krävde 8,6 procent i generella löneökningar och dessutom ett bostadsbidrag på 1 000 kronor i månaden, regeringens bud var sju procent och 700 kronor i bostadsbidrag när strejken bröt ut.

Förra veckan höjde regeringen budet till 7,5 procent i generella lönelyft och ett bostadsbidrag på 800 kronor, trots att regeringen hävdar att det innebär att landet måste låna för att betala de statsanställdas löner. I går, måndag, meddelade facken att strejken avbryts under tre veckor för att ge medlemmarna möjlighet att överväga regeringens erbjudande.

”Vi vill att arbetarna går tillbaka till jobbet så snart som möjligt, och det betyder i morgon”, sa Chris Klopper, ledare för en facklig koalition av statsanställda, enligt AP.

Den senaste veckan har rapporterats om nyfödda och sjuka som dött på grund av strejken, och om sjuksköterskor som misshandlats när de trots strejken arbetat för att hjälpa de sjuka. En ekonom uppskattar enligt Reuters att strejken kostat ekonomin mer än en miljard kronor per dag.

“Under varje strejk kommer en tidpunkt där vi måste överväga våra alternativ”, sa Thobile Ntola, ordförande för ett av lärarnas fackförbund till AP.

Enligt Thobile Ntola är det regeringen, inte de anställda, som har vållat strejken. Han kritiserade president Jacob Zuma för att han under strejken gjort utlandsbesök istället för att utöva ledarskap på hemmaplan och Thobile Ntola krävde att ministrar och topptjänstemän helt avstår från löneökningar:

“Våra krav är underbyggda. Orättvisorna i det här landet är jättelika, och de behöver minskas.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA