Annons:

Strafftänkande råder på SiS-hem

SIS2008-03-05

En avdelning på det statliga ungdomshemmet Ljungbacken bryter mot lagen. Verksamheten bygger på strafftänkande, anser tillsynsenheten inom SiS, Statens institutionsstyrelse.

Den grava kritiken kommer efter en oanmäld inspektion på SiS-hemmet, som vårdar tonåringar vars problematik omfattar såväl droger och kriminalitet som allvarliga psykosociala svårigheter.

SiS tillsynsenhet gjorde en ordinarie inspektion på Ljungbacken 2006. Många av de påpekanden som gjordes då hade åtgärdats vid ett nytt, oanmält tillsynsbesök i februari 2008. Vid alla avdelningar utom en präglas vården av professionalism och omtanke om eleverna, skriver enheten i sin rapport.

Den utpekade avdelningen fick skarp kritik redan 2006, bland annat mot hur man använde de ”särskilda befogenheterna”, såsom att avskilja en elev från gruppens aktiviteter. Även rutinerna för urinprovstagning, post, besök och telefon bryter mot lagen. Två år senare hade felen inte rättats till, vilket enligt tillsynsenheten är helt oacceptabelt.

En behandlingsassistent uppger enligt rapporten att pojkarna varje morgon ska sitta på sängkanten medan rummet inspekteras, och att innebandyspel är obligatoriskt varje eftermiddag. Den som vägrar att delta måste stanna på sitt rum. Elevers brev till ”olämpliga” personer postas inte.

Avdelningen har nyligen fått en ny föreståndare, och personalen ska under året genomgå olika utbildningar. Tillsynsenheten kräver dock en total översyn av hela verksamheten och att man inför en behandlingsmodell som inte bygger på strafftänkande. ”Personal som inte accepterar detta kan inte arbeta kvar på avdelningen”, slår enheten fast.

Ljungbackens institutionschef Svante Hallberg säger att han arbetat för en förändring av situationen sedan förra tillsynen.

– Men tyvärr har vi inte nått ända fram. Det har jag naturligtvis ett stort ansvar för, men det har funnits samarbetssvårigheter mellan personal och ledning som gjort det svårt att genomföra förändringar.

De oegentligheter som förekommit beror på att personal inte följt gällande regler och rutiner, anser han.

– Nu har jag talat med all personal och verkligen inpräntat att man måste följa lagar och regler. Och om det uppdagas framöver att man inte gör det kommer jag att anmäla det till personalansvarsnämnden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA