Stort ointresse för EU-val

EU2009-04-14

Två av tre är ointresserade av valet till EU-parlamentet. Det framgår av en Sifo-mätning som Ekot låtit göra.

Två månader innan valet till EU-parlamentet den sjunde juni är väljarnas intresse svalt. I radions mätning säger 64 procent att de är helt eller ganska ointresserade av valet.

Enligt valforskaren Henrik Oscarsson vid Göteborgs universitet minskar intresset för EU-valet i hela Europa:

– Den politiska legitimiteten hos Europaparlamentet skadas av att det är så lågt intresse och lågt valdeltagande, det blir svårare för europaparlamentariker och svårare för Europaparlamentet att fatta viktiga beslut. Man har en minoritet av röstberättigade väljare bakom sig när man fattar många beslut, säger han till Sveriges Radios Ekot.

Bland väljarna säger 48 procent att de tänker rösta i valet. Exakt lika många sa inför det förra EU-valet 2004 till Statistiska centralbyrån att de skulle rösta. Då blev valdeltagandet under 40 procent.

Ekot har också frågat vilken politisk fråga som är viktigast i EU-valet. En av tre säger att miljön eller klimatet är viktigast i valet. På andra plats kommer sysselsättningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU
Inlagt av Anders (ej verifierad) ons, 04/15/2009 - 09:47
Inte konstigt då halva befolkningen kördes över i valet genom minsta möjliga marginal för ett inträde. Navet i EU ligger helt enkelt för långt bort och många frågor berör oss mycket lite. EU har fått litet av en korumperad töntstämpel.
Inlagt av oskar (ej verifierad) fre, 05/15/2009 - 12:02
Förhoppningsvis får Piratpartiet mandat så övriga partier får rätt fokus.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA