Bild: Mostphotos

Stort intresse för säkra molntjänster

INFORMATIONSSÄKERHET2019-02-11

Varningen för att ha känsliga uppgifter i utlandsägda molntjänster har väckt mycket diskussion på myndigheterna, säger Daniel Melin på Statens inköpscentral. Inom kort ska han presentera en förstudie om säkra och lagliga webbaserade kontorsstöd i offentlig verksamhet.

Publikt rapporterade i november om ett rättsligt uttalande från en juridisk expertgrupp om att myndigheter som använder molntjänster från till exempel amerikanska företag ska betrakta sekretessbelagda uppgifter i molnet som ”röjda”. Expertgruppen tillhör eSam, ett organ där 23 statliga myndigheter och Sveriges Kommuner och Landsting samverkar om digital utveckling.

Bakgrunden är att den amerikanska lagen Cloud act kan tvinga företag som Google och Microsoft att lämna ut molndata – även om uppgifterna lagras utanför USA och utan att kunden informeras.

Daniel Melin på Statens inköpscentral, Kammarkollegiet, slutför just nu en förstudie om möjligheten att genom ett centralt statligt ramavtal upphandla säkra och lagliga molntjänster. Med ett ramavtal skulle myndigheter, kommuner och regioner kunna avropa tjänster där de rättsliga och tekniska kraven är tillgodosedda.

Han har mött många reaktioner på förstudien, kopplade till eSams rättsliga utlåtande.

– Från it-branschen tycker en del att det är positivt att de här frågorna lyfts, medan andra är rädda för att vi ska göra en upphandling som inte passar deras affärsmodell.

Han märker också att uppfattningarna bland myndighetsföreträdare är mycket blandade.

– Vissa tycker att det är väldigt jobbigt. De kanske redan använder amerikanska molntjänster, och i stället för att ta till sig varningen från eSam skjuter man budbäraren.

Förstudien ska presenteras på ett seminarium 22 februari.

– Vi fick in hundra anmälningar och blev fulltecknade på bara ett par dagar, säger Daniel Melin.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA