Stort intresse för omställningsstudiestöd

OMSTÄLLNING2024-01-18

Sju av tio personer över 35 år funderar ibland på att byta yrke, enligt en undersökning som Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har gjort. Var fjärde tror att de då kommer att använda det nya omställningsstudiestödet, visar undersökningen.

SKR har frågat 2 000 yrkesverksamma personer mellan 36 och 65 år om deras syn på jobb, studier och omställning. 70 procent uppgav att de ibland eller ofta funderar på att byta yrke. Varannan har hört talas om omställningsstudiestödet och var fjärde tror att de kommer att utnyttja det.

”Intresset för omställningsstudiestödet har varit stort det första året, men många har inte ens fått svar på sin ansökan. Vår undersökning visar att så många som var fjärde person tror att de kommer att använda sig av omställningsstudiestödet någon gång. Då gäller det att ansökningar kan hanteras i tid”, kommenterar Bodil Umegård vid SKR undersökningens resultat i ett pressmeddelande.

SKR konstaterar att nästan en fjärdedel av de ansökningar som hittills beviljats av Centrala studiestödsnämnden gällt utbildningar inom hälso- och sjukvård, pedagogik och lärarutbildning samt socialt arbete och omsorg, och att många av sökande är kommun- och regionanställda.

”Det kan tyda på att många anställda i vår sektor väljer att använda omställningsstudiestödet för att vidareutbilda sig inom sitt nuvarande yrke eller verksamhetsområde. Både omställning och kompetensutveckling behövs för att klara välfärdens kompetensförsörjning”, betonar Bodil Umegård.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA