Storstrejk bland brittiska brevbärare
Den brittiska posten, Royal Mail, och brevbärarnas fackförbund CWU är mitt uppe i en bitter konflikt. Royal Mail hotar att ta in 30 000 extrajobbare om CWU går ut i strejk.
Communication Workers Union, CWU, organiserar de brittiska brevbärarna. Förbundet har utlyst en nationell strejk efter en omröstning bland de 120 000 medlemmarna. Strejken kommer att vara i två dagar och ska inledas i dag , torsdag. Den är en protest mot ledningen för Royal Mail, och i botten ligger en långvarig konflikt om arbetsförhållanden och om moderniseringen av postväsendet.
Näringsminister lord Peter Mandelson har försökt förmå CWU att blåsa av strejken och manat parterna till medling. Men Royal Mail har satt som villkor för att delta att CWU först ställer in sitt strejkhot. CWU å sin sida vägrar att acceptera medling om Royal Mail ställer villkor. Konflikten tycks helt låst mellan parterna, som sätter sig i nya samtal senare idag.
Royal Mail har förklarat att man tänker ta in 30 000 extraanställda från bemanningsföretag, för att klara ut problemen efter en eventuell strejk, och den kommande julruschen. CWU har förklarat att de skulle se den extrainsatta personalen som olagliga strejkbrytare, och har varnat bemanningsföretagen att de kan bli skadeståndsskyldiga för olagliga stridsåtgärder om planerna genomförs.
Den utlösande faktorn bakom konflikten är Royal Mails planer på fortsatta nedskärningar i processen att modernisera posthanteringen. I planerna ingår införskaffandet av hundratals automatiska postsorteringsmaskiner, senareläggning av utbärningen till hushållen från förmiddag till eftermiddag och stopp för posthämtning på söndagar.
Men i bakgrunden finns också lång och varaktig söndring mellan ledningen för Royal Mail och medarbetarna. Bland tvistefrågorna finns pensioner och försämrade arbetsvillkor i övrigt. Enligt CWU har ledningen förbrukat sitt förtroende för länge sedan.
Lord Mandelson är ansvarig för Royal Mail i Labourregeringen. I en redogörelse inför parlamentet på onsdagen lade han huvudansvaret för konflikten på facket. ”En strejk kommer bara att driva bort ännu fler kunder från Royal Mail”, sade han enligt The Guardian.
Den konservativa oppositionens skuggminister Kenneth Clark kallar regeringen svag, impotent och kraftlös, och tar konflikten som intäkt för att driva fram en privatisering av posten, om de konservativa vinner nästa års val.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.