Stora variationer i myndigheternas redovisning

STATSFÖRVALTNING2020-05-29

Myndigheternas efterlevnad av nya krav på hur årsredovisningar ska göras varierar stort. Det kommer Ekonomistyrningsverket, ESV, fram till efter en genomgång av ett urval myndigheter.

Från 1 januari 2019 började ett antal regeländringar för myndigheternas resultatredovisning att gälla. I en rapport till regeringen redovisar ESV att de nya kraven på resultatredovisning har slagit igenom i varierande omfattning. Flera myndigheter har klarat de flesta kraven, medan andra inte uppfyller kraven.

Enligt ESV är det framför allt nya bestämmelser om att redovisa ärenden och styckkostnader som har fått visst genomslag. Nästan alla stora ärendehandläggande myndigheter redovisar nu både antal ärenden och styckkostnader. Små myndigheter med ärendehandläggning som huvudsaklig uppgift redovisar i regel antal ärenden, men inte styckkostnader.

Men ESV konstaterar också att det är flera myndigheter som inte når upp till de nya kraven. Det saknas ofta redovisade data till grund för bedömningar i förhållande till mål, tidsserier till effektorienterade data och analys av könsuppdelad statistik.

Enligt ESV tycks myndigheterna i urvalet överlag vara nöjda med det nya regelverket. De flesta har inte behövt förändra de interna förutsättningarna för resultatredovisningen i någon större utsträckning, och anser att resultatredovisningarna har blivit bättre utan att det har påverkat vare sig arbetssätt eller resurser. Några av myndigheterna har dock en del utvecklingsarbete som väntar, konstaterar ESV.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA