Stora underskott för högskolorna

HÖGSKOLAN2005-08-29

Universitet och högskolor utbildar fortfarande fler studenter än man får anslag för. Högskoleverket har sammanställt delårsrapporter som pekar på ett samlat underskott på 160 miljoner i år.

Två tredjedelar av högskolorna räknar med att gå med förlust, men i förhållande till de totala kostnaderna är underskotten små. Störst underskott har Stockholms Universitet, som står för 46,1 miljoner. Men också Göteborgs Universitet (-45), Karolinska Institutet (-44,9) och Lärarhögskolan (-39,1) dras med stora underskott. Lantbruksuniversitetet, SLU, lyfter det samlade resultatet genom att räkna med ett överskott på 87,2 miljoner.

Den främsta anledningen till att lärosätena har svårt att få sina budgetar att gå ihop är enligt Högskoleverket att man tar in fler studenter än man har statliga anslag till. Överintaget ligger fyra procent över det anslagstak riksdagen angivit. Bara Chalmers i Göteborg och Högskolan Trollhättan/Uddevalla ligger under taket.

Men ett underskott på 160 miljoner är ändå bara en tredjedel av förra årets samlade förluster på 440 miljoner – högskolorna har gått i rätt riktning. Jämfört med året innan har man i år tagit in 3 500 färre studenter. Man sparar också genom att dra ner på personalen och på antalet doktorander.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA