Stora könsskillnader bland nyanlända

ARBETSMARKNAD2020-02-24

Nyanlända män har i större utsträckning subventionerad anställning, medan kvinnor i stället fortsätter i förberedande insatser, enligt en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitiska studier, IFAU.

I en ny rapport från IFAU visar forskaren Pernilla Andersson Joona vid Stockholms universitet att nyanlända män får fler arbetsmarknadsinriktade insatser än nyanlända kvinnor. Kvinnorna blir i stället kvar i förberedande eller hälsofrämjande insatser.

Nyanlända i Arbetsförmedlingens etableringsprogram deltar enligt rapporten ofta i olika typer av förberedande insatser som svenska för invandrare, SFI, eller förberedande utbildning. Efter något eller några år går männen vidare till mer arbetsmarknadsinriktade aktiviteter som subventionerad anställning, arbetsmarknadsutbildning eller praktik. Kvinnorna fortsätter i högre utsträckning med förberedande och hälsofrämjande insatser.

Kvinnorna gör också oftare uppehåll på grund av föräldraledighet, vilket gör att deras tid i etableringsprogrammet förlängs och etableringen på arbetsmarknaden förskjuts.

”Det är förhållandevis få nyanlända i den grupp jag studerat som har praktik och subventionerade anställningar, men männens överrepresentation är påtaglig”, kommenterar Pernilla Andersson Joona rapporten i ett pressmeddelande.

De nyanlända som har mer arbetsmarknadsnära insatser har enligt rapporten också högre sannolikhet att vara sysselsatta vid en senare tidpunkt.

Rapporten bygger på en analys av 14 000 personer i åldern 20–55 år som mottogs i någon kommun under år 2013.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA