Stor ökning av sökande till högskolan

HÖGSKOLAN2009-11-20

Antalet sökande till högskolan ökade med närmare en tredjedel i höstas jämfört med året innan. Allra störst var ökningen bland 19-åringarna.

Inför intagningarna i höstas sökte 121 100 nybörjare till universitet och högskolor. Det är en ökning med 27 000 personer jämfört med förra hösten. Av nybörjarna antogs 66 500, vilket är en ökning med 30 procent. Antalet sökande ökade i alla åldersgrupper, men 19-åringarna mest. Det visar ny statistik från Högskoleverket och SCB.

19-åringarna är den största åldersgruppen bland alla nya sökande inför hösten 2009. Själva årskullen är också större än föregående år, men statistiken visar också att en större andel av 19-åringana sökte sig till högskolan i höstas. Med 35 000 sökande utgjorde 19-åringarna närmare en tredjedel av de sökande utan föregående högre utbildning.

Bara var tredje av 19-åringarna kom in på högskolan, men det är ändå något fler än året innan.

Flest sökande lockades till lärarutbildningarna – 12 700 behöriga sökande ville i första hand plugga till lärare. Därefter kom civilingenjörsutbildningen med 9 700 sökande, följt av sjuksköterskeutbildningen med 7 300 sökande.

Fördelningen mellan män och kvinnor blev något jämnare i höstas. 57 procent av de sökande var kvinnor och 43 procent män. Förra hösten var fördelningen 59 procent kvinnor och 41 procent män.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA