Stor misstro mot regeringens styrning
Många ST-medlemmar saknar förtroende för regeringens sätt att hantera den egna verksamheten, visar STs arbetsmiljörapport. Inom Försäkringskassan saknar 68 procent av de svarande förtroende för regeringens styrning.
Britt-Inger Thorén har arbetat på Försäkringskassan i Värmland sedan 1971. Årets arbetsmiljörapport från ST visar att en stor majoritet av medlemmarna på myndigheten saknar tillit till regeringens sätt att styra verksamheten. Britt-Inger Thorén är inte förvånad.
– Regeringen har genomfört en revolutionerande förändring av sjukförsäkringen. Under alla mina år här har ingenting liknande hänt. Vi hade behövt mer stöd i det.
Också Johnny Estius, vice ST-ordförande på myndigheten, tror att missnöjet beror på de nya sjukreglerna. Arbetsmiljöundersökningen genomfördes i februari och mars 2010. Samtidigt rasade debatten om reglerna i medierna.
– Vi blev lika överraskade som medborgarna när vi skulle börja tillämpa en så tuff lagstiftning, säger han.
Han kallar reformen för ett »systemskifte«.
– Vilken förändring! Och allt skulle gå så snabbt. Det saknades helt dialog från regeringens sida.
Från ombud till granskare
Han menar att synen på Försäkringskassan successivt har förändrats: från att handläggaren setts som den enskildas ombud, har myndigheten alltmer blivit en prövande och granskande instans.
Britt-Inger Thorén minns rapporteringen om sjukreglerna förra vintern: kritiken växte och medierna berättade om människor som kom i kläm med de nya reglerna.
– Jag slutade läsa tidningarna och titta på nyheterna, jag kunde inte bära mer. Jag kämpade med att tillämpa riktlinjerna, mer klarade jag inte av, säger hon.
Ministerns kritik tog hårt
Värst var det när socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson vände sig mot Försäkringskassan och började kritisera myndigheten.
– Plötsligt stod hon i tv och sa att problemen berodde på att vi på Försäkringskassan hade missförstått reglerna. Det kändes som om hon ville rädda sitt eget skinn och därför valde att offra myndighetens anseende. Många här på jobbet reagerade väldigt starkt, alla pratade om det.
Inom de flesta ST-avdelningar saknar 35 till 40 procent av de svarande förtroende för regeringens sätt att hantera den egna verksamheten, enligt undersökningen. På Arbetsförmedlingen säger sig 49 procent sakna förtroende och inom Kriminalvården 43 procent. Störst förtroende finns inom Domstolsväsendet, där 58 procent ger regeringens styrning sitt stöd.
Över 9 000 svarade
Undersökningen genomfördes via en webbenkät till ST-medlemmar i 14 av STs större avdelningar. 27 270 medlemmar med e-postadresser berördes av enkäten och 9 264 medlemmar besvarade enkäten (svarsfrekvensen var 34 procent).Undersökningen genomfördes i februari och mars 2010.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.