Stöd till hbt-ungdomar kan kosta henne jobbet

RYSSLAND2015-05-06

Anna Gizullina förbjöds att undervisa sedan hon engagerat sig för hbt-ungdomar på sociala medier. Hon är inte ensam. Flera ryska queerforskare är så utsatta att de inte vågar bli intervjuade.

Av:  Börge Nilsson

Avstängningen av Anna Gizullina skedde efter en massiv smutskastningskampanj. Hon anklagades för att ha brutit mot den lag som sedan två år förbjuder propagerande för homosexualitet till minderåriga.

»Jag hade uttalat mig i ett forum på internet för hbt-ungdomars rätt att öppet diskutera och redogöra för sina problem och för rätten till hjälp och stöd i att utveckla sin personlighet«, berättar Anna Gizullina i ett mejl till Publikt.

Hon har undervisat och forskat på psykologiska institutet vid Urals federala universitet i Jekaterinburg i 22 år och handleder även andra queerforskare.

Bakom kampanjen mot henne finns en anställd vid presidentens ombudsmannakontor för barns rättigheter. Personen har kritiserat Anna Gizullina i sociala medier och i brev till åklagare, universitetsledning, parlament och ministrar.

Och universitetsledningen lyssnade på kritiken.

»I mer än en månad var jag förbjuden att arbeta med studenter i genusfrågor. Universitetet krävde också att jag slutade samarbeta med det ryska hbt-nätverket«, skriver Anna Gizullina.

Förbudet hävdes först efter ett uttalande från 180 kolleger vid olika universitet. De förklarade att det är oacceptabelt att stämpla kvalificerat stöd till barn och unga som propaganda.

En av undertecknarna är en rysk auktoritet inom queerforskning, sociologen Aleksandr Kondakov i Sankt Petersburg.

Han tror inte att homofobin är mer utbredd i Ryssland än i andra länder.

– De flesta har ingen åsikt alls, men nu när regering, politiker och medier hetsar mot homosexualitet så följer man de diktaten.

Problemen är störst på statliga lärosäten, anser han.

– Där är många rädda och självcensuren är utbredd.

En annan nestor inom queerforskningen och undertecknare av stöduttalandet är Dmitrij Vorontsov, docent i socialpsykologi vid statliga Södra federala universitetet i Rostov-na-Donu.

– Attityden har försämrats kraftigt de senaste två åren. Färre studenter väljer mitt ämne och de som gör det får kritiska kommentarer från andra lärare.

Själv har han stöd från en ansedd äldre kollega och betraktar sin ställning som stark. Men det bygger på att han inte själv är aktivist.

– Jag är inte rädd för att fortsätta med min forskning och jag bryr mig inte om vad folk säger bakom min rygg. Men att bli hbt-aktivist? Nej, jag är ledsen, men inte ens jag skulle göra det, säger Dmitrij Vorontsov.

Han oroar sig för vad som ska hända med Anna Gizullina i Jekaterinburg vars kontrakt snart ska förnyas.

– Det är ett bra tillfälle att göra sig av med obekväma akademiker, säger Dmitrij Vorontsov.

Anna Gizullina har efter samtal med sin chef förstått att hon sitter löst.

»Han sade att han stödde min forskning, men att jag inte får ägna mig åt aktivism. Ledningen gjorde helt klart att det inte är önskvärt om jag vill fortsätta arbeta vid universitetet«, skriver Anna Gizullina i mejlet till Publikt.

Antigaylag infördes för två år sedan

  • I juni 2013 infördes en lag som förbjuder propagerande för minderåriga om homosexualitet och andra »icke-traditionella sexuella relationer«.
  • Straffet blir högre om det sker i medier eller på internet.
  • Administratören av den stödgrupp där Anna Gizullina varit aktiv åtalades för brott mot lagen. Åtalet har lagts ned.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA