Stöd för färre domstolar

ST2003-10-15

ST-Domstol stödjer domstolsväsendets framtidsvision om bland annat specialiserade och färre domstolar.

Av:  Eva Spira

I föregående nummer kunde vi berätta om hur den så kallade Framtidsgruppen tillsammans med anställda inom Domstolsverket arbetat fram ett vision om det framtida domstolsväsendet.

Då hade ST ännu inte tagit ställning till denna, men nu säger STs avdelningsordförande Meijt Cederdahl att avdelningen är positiv till huvuddragen.

– Vi är positiva till idéer som utökade öppettider, ökad specialisering och arbete i arbetslag, säger hon.

Visionen har som mål att antalet domstolar ska minskas från 107 till ett femtiotal. Där ingår att slå ihop förvaltningsdomstolarna med de allmänna domstolarna.

ST-Domstol stödjer tanken på att slå ihop domstolarna till större och färre enheter.

–Däremot har vi inte tagit ställning till antalet domstolar och det geografiska läget, säger Meijt Cederdahl.

Enligt henne är små domstolar mer sårbara. Det gör det svårt för domstolssekreterarna att vara lediga när de är sjuka, ta semester eller gå på kurser.

Skulle en övertalighet uppstå när antalet domstolar minskar anser hon att den ska lösas genom de stora pensionsavgångar som sker fram till 2010.

–Skulle det ändå uppstå problem gäller det att se till att inte våra medlemmar kommer i kläm på grund av sammanslagningen, säger Meijt Cederdahl.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA