Annons:

Arbetsförmedlaren Morten Ryan skriver in Zeyni Atay som arbetssökande. På ytan är det lugnt på arbetsplatsen. "Det är mer stress inuti. Vi har ett komplext regelverk att förhålla oss till och det är många som vill ha hjälp", säger Morten Ryan.
Bild: Mikael Ljungström
Arbetsförmedlaren Morten Ryan skriver in Zeyni Atay som arbetssökande. På ytan är det lugnt på arbetsplatsen. "Det är mer stress inuti. Vi har ett komplext regelverk att förhålla oss till och det är många som vill ha hjälp", säger Morten Ryan.

Stigande sjukfrånvaro möts med fler chefer

ARBETSFÖRMEDLINGEN2015-05-27

Sjukfrånvaron på Arbetsförmedlingen ökar. Inom marknadsområdet Nordvästra Götaland är sjukfrånvaron särskilt hög, drygt nio procent. Mycket beror på stress orsakad av låg bemanning och för få chefer, anser Christer Warholm på Arbetsförmedlingen i Lidköping.

Försommarsolen flödar in på arbetsförmedlarna i Lidköping genom stora fabriksfönster. De anställda sitter i stadens gamla sockerbruk.

Det verkar lugnt och ordnat i kontorslandskapet. Men Arbetsförmedlingen kämpar med allt sämre sjukfrånvarostatistik. Marknadsområde Nordvästra Götaland, som Lidköping tillhör, har särskilt hög sjukfrånvaro. Under de senaste tre månaderna motsvarade den 9,3 procent av arbetstiden.

För myndigheten som helhet var sjukfrånvaron 7 procent.

Personalavdelningen beskriver inflödet av rehabiliteringsärenden som »alarmerande«. Fack och myndighetsledning diskuterade nyligen situationen. Sjukfrånvaron kostar årligen 270 miljoner kronor.

STs arbetsplatsombud i Lidköping, Christer Warholm, säger att sjukfrånvaron ibland är arbetsrelaterad, ibland beror på annat.

– För dem som går in i väggen kan det vara både stress i arbetet och i privatlivet, säger han.

De arbetssökande är många i en tid då arbetslösheten bitit sig fast på en hög nivå. Kraven på att arbetsförmedlarna ska ägna sig åt dokumentation och administration har ökat.

Nu signalerar myndighetsledningen visserligen att fokus ska flyttas över på de arbetssökande igen.

– Men jag tror att det gamla förhållningssättet hänger sig kvar, säger Christer Warholm.

Arbetsförmedlaren Morten Ryan har noterat ledningens intentioner, men tror själv bara på en »marginell minskning« av de administrativa bördorna.

– Många upplever att de sitter fast i hög stress. Jag också. Det som uppväger är den goda stämningen och att det finns så mycket positivt med jobbet.

Visst kan det verka lugnt på arbetsplatsen, medger Morten Ryan och Christer Warholm.

– Det är mer en stress inuti. Vi har ett komplext regelverk att förhålla oss till och det är många som vill ha hjälp, säger Morten Ryan.

– Stressen är helt och hållet invärtes, nickar Christer Warholm.

Han tycker att fack och arbetsgivare har ett bra samarbete i frågan. Bland annat har man funnit att det är för glest mellan cheferna. Två chefer har varsin sektion med 30 medarbetare vardera. Nu ska en tredje chef rekryteras.

– Då blir cheferna mer närvarande, säger Christer Warholm.

Myndighetsledningen har fattat ett inriktningsbeslut för utökad chefstäthet, bekräftar Camilla Holma, personalstrateg för arbetsmiljö och hälsa. Hon säger också att Arbetsförmedlingen kommer att se till att chefer och skyddsombud har tillräckliga kunskaper om systematiskt arbetsmiljöarbete och se över arbetssättet.

– Alla åtgärder vi planerar kommer att förbättra hälsoläget, men det kommer att ta tid, säger Camilla Holma.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA