Statligt nordiskt utbytesprogram hotas

NORDEN2009-10-20

I 30 år har statliga tjänstemän kunnat fortbilda sig genom att jobba en tid i ett annat nordiskt land. Men nu kan det vara slut. I Nordiska ministerrådets budget för nästa år finns inga pengar till utbytesprogrammet.

Av:  Marita Sköldberg

– Vi har fått signaler från många håll att det inte riktigt fungerar. Vi ansåg att här var ett område där vi kan omfördela pengar, säger Eva Ekmehag, ämnesråd på utrikesdepartementet.

Petra Göransson på Krus, Kompetensrådet för utveckling i staten, är svensk koordinator för Nordiskt tjänstemannautbyte. Hon tycker att programmet fungerar väl.

– Syftet är att lära sig mer om andra länders förvaltning, utbyta erfarenheter och nätverka för gemensamma insatser framöver, och det sker hela tiden.

I maj fick hon och de övriga koordinatorerna ett brev om att det inte blir några pengar nästa år. Skälet uppgavs vara att Nordiska ministerrådet ska arbeta mer med globaliseringsprojekt. Någon utvärdering skulle inte göras.

Men det blir en utvärdering, säger Eva Ekmehag.

– Med all sannolikhet fattar Nordiska samarbetskommittén
beslut om det 26 oktober. På grundval av vad den utredningen kommer fram till får vi under nästa år se om det blir en fortsättning eller inte.

Eva Ekmehag anser att programmet utnyttjas för ojämnt.

– Det finns en liten krets som tycker att det är väldigt bra, men många känner inte ens till det.

Enligt Petra Göransson kommer flest sökande från Kriminalvården och Polisen. Utbytet innebär att arbetsgivaren står för lönen under de en till tolv månader som den anställde arbetar på en liknande myndighet i ett annat land. Nordiska ministerrådet betalar ett stipendium för merkostnader. När utbytestiden är slut ska tjänstemannen skriva en rapport.

Petra Göransson får in femton till tjugo ansökningar årligen från personer som fått klartecken från sina arbetsgivare. Sammanlagt handlar det om 80 till 100 personer om året i hela Norden.

– Visst kunde det vara fler, men det är ändå rätt många med tanke på att myndigheterna ska lägga ut pengarna, säger Petra Göransson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA