Annons:

Malin Almkvist Klaesson, ordförande för ST inom Kronofogden.
Bild: Casper Hedberg
Malin Almkvist Klaesson, ordförande för ST inom Kronofogden.

Statligt anställda ska jobba på distans

CORONA2021-12-22

De allra flesta statligt anställda ska nu arbeta på distans, har regeringen beslutat. Endast de vars fysiska närvaro är nödvändig för att bedriva verksamheten får befinna sig i myndigheternas lokaler. På Kronofogden hade medarbetarna ännu inte helt hunnit gå tillbaka till kontoren, berättar STs avdelningsordförande Malin Almkvist Klaesson.

Regeringen har beslutat om skärpta rekommendationer med anledning av smittspridningen av covid-19. De nya reglerna träder i kraft 23 december. I ett pressmeddelande konstaterar regeringen att en av de största källorna till smittspridning är arbetsplatser. Därför kommer regeringen på dagens regeringssammanträde att uppdra till de statliga myndigheterna att säkerställa att endast anställda vars fysiska närvaro är nödvändig för att kunna bedriva verksamheten befinner sig i deras lokaler. Uppdraget om arbete hemifrån ska enligt dagens beslut gälla till och med 31 januari 2022.

Efter att statsminister Magdalena Andersson, S, presenterat myndigheternas uppdrag på en presskonferens i går, fick alla medarbetare på Arbetsförmedlingen ett mejl från arbetsgivaren om att det nu är hemarbete som gäller.

Enligt Lars Engelbrektsson, ledamot i avdelningsstyrelsen för ST inom Arbetsförmedlingen, har återgången till kontoren kommit olika långt på olika platser i Sverige. På vissa håll har medarbetarna hunnit flytta tillbaka stolar och annan utrustning som de lånat hem tidigare under pandemin.

– Det finns ju många som har husdjur hemma och på kontoren kan det finnas allergiker, därför har stolarna sanerats. Vi får väl se hur länge detta varar och om medarbetarna behöver ta hem stolarna igen. Det är ju inte bra att sitta på en köksstol när man arbetar, säger Lars Engelbrektsson.

På hans egen arbetsplats, Arbetsförmedlingen Kultur i Göteborg, har personalen under den senaste tiden samlats på kontoret en gång i veckan för möte.

– Men nu får vi börja ha de mötena online igen.

På Kronofogden tar man regeringens besked med ro, berättar Malin Almkvist Klaesson, ordförande för ST inom Kronofogden.

– Jag måste ge en eloge till myndigheten i det här fallet. Arbetsgivaren var inte så snabb att skicka tillbaka folk när restriktionerna lättades i början på hösten. I stället har man avvaktat och alla som har velat har fått fortsätta att jobba hemma. Alla kan dock inte jobba hemma hela tiden, vi har vissa arbetsuppgifter som måste skötas från kontoret, men så har det varit under hela pandemin.

Så när medarbetarna i går hörde att regeringen återigen uppdrar åt myndigheterna att möjliggöra att så många som möjligt kan jobba hemifrån var det ingen på Kronofogden som fick panik, menar Malin Almkvist Klaesson.

– Ok, då fortsätter vi bara som vanligt, var vår reaktion.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA