Annons:

Regalskeppet Vasa på Vasamuseet i Stockholm.
Bild: Mostphotos
Regalskeppet Vasa på Vasamuseet i Stockholm.

Statliga museer förbereder varsel

STATENS MARITIMA OCH TRANSPORTHISTORISKA MUSEER2020-05-06

När turisterna uteblir under coronapandemin drabbas Vasamuseet och andra statliga museer hårt. Osäkerheten kring framtiden gör att myndigheten Statens maritima och transporthistoriska museer nu kan tvingas varsla upp emot 40 procent av personalen.

Vasamuseet är ett av fyra museer som ligger under myndigheten Statens maritima och transporthistoriska museer, SMTM. Där ingår också Sjöhistoriska museet i Stockholm, Marinmuseum i Karlskrona samt Järnvägsmuseet i Gävle.

Alla myndighetens museer utom Vasamuseet får anslag av staten för sin verksamhet. Vasamuseet finansieras helt av intäkter, som också används till att finansiera myndighetens övriga museer och myndigheten i stort. Museets intäkter står för nästan hälften av myndighetens totala budget.

På grund av coronakrisen har nu myndighetens samtliga museer tvingats stänga tillfälligt och framtiden är oviss. Framför allt för Vasamuseet, där utländska besökare står för nästan 9 av 10 besök. Även om restriktionerna skulle lätta och museerna kan öppna igen innebär pandemin ett hårt slag mot turismen.

De uteblivna intäkterna har gjort att läget för museerna nu är kritiskt. Ledningen har gjort åtstramningar, som att avboka resor, konferenser och kompetensutveckling. Även nyanställningar och inköp har stoppats.

Men det räcker inte, och därför förbereder myndigheten nu ett varsel.

– Det här slår väldigt hårt mot oss. Trots alla åtgärder har vi hittills bara sparat in mellan 50 och 60 miljoner av de 179 som fattas. Nu återstår det framför allt fasta kostnader som hyror och lön, och därför tittar vi nu på varsel, säger Jenny Lind, stabschef på SMTM.

Hur stort varslet blir beror på vad som händer framöver. Myndigheten räknar utifrån olika scenarier och hoppas på att få hjälp från staten. Men i det värsta scenariot skulle upp emot 100 personer, ungefär 40 procent av alla anställda, kunna varslas om uppsägning.

– Vi utgår från det värsta men hoppas på det bästa. Vi hoppas verkligen inte att det ska bli så stort och på att vi ska kunna få någon form av hjälp från Kulturdepartementet, vi har en god dialog men vet ännu inte hur det blir.

Bland de anställda är oron stor, berättar Stefan Evensen som är ordförande för ST inom SMTM.

– Det är väldigt tufft och ovisst. Förhoppningsvis behöver det inte bli så stort som 100 personer, men ett varsel är alltid ett varsel, oavsett om det bara handlar om en person. Jag hoppas att staten kan gå in och hjälpa till på något sätt men är rädd att den kulturarvsverksamhet som vi sysslar med inte prioriteras lika högt som till exempel stora företag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Varselplaner kvarstår trots stödpaket

STATENS MARITIMA OCH TRANSPORTHISTORISKA MUSEER2020-05-08

Stort varsel på statliga museer

STATENS MARITIMA OCH TRANSPORTHISTORISKA MUSEER2020-05-28
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA