Statlig upphandling ska motverka diskriminering
De 30 statliga myndigheter som gör störst upphandlingar ska införa antidiskrimineringsvillkor i kontrakt som gäller upphandling av varor och tjänster. Det har regeringen beslutat.
Enligt en ny förordning ska varje upphandlingskontrakt ha som villkor att leverantören motverkar diskriminering i den verksamhet som avtalet gäller. Det ska också skrivas in i kontraktet vilka sanktioner som ska tillämpas om leverantören inte uppfyller villkoret.
Förordningen gäller alla avtal som sluts av de 30 myndigheterna och som har en löptid om minst åtta månader och ett beräknat värde om minst 750 000 kronor.
Regeringen har uppdragit åt Nämnden för offentlig upphandling att ta fram anvisningar om hur man kan utforma antidiskrimineringsvillkor, i samråd med Jämställdhetsombudsmannen, JO, Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO, Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning, HomO, och Handikappombudsmannen, HO.
– Varje år upphandlas det för över 400 miljarder i Sverige. Inom många branscher är stat, kommuner och landsting några av de största aktörerna. Det är viktigt för trovärdigheten inom offentlig sektor att en myndighet föregår med gott exempel. Detta måste gälla även vid upphandling av varor och tjänster. Offentliga medel får inte gå till verksamheter som diskriminerar, säger kommun- och finansmarknadsminister Sven-Erik Österberg i ett pressmeddelande.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.