Statens ekonomer vill byta jobb
Två av tre unga statsanställda ekonomer vill byta till en privat arbetsgivare, framgår det av en ST-undersökning. Nästan lika många yngre IT-specialister och informatörer funderar på att lämna staten.
ST gjorde förra året en undersökning om vad unga statsanställda och studerande anser om staten som arbetsgivare. Nu har förbundet gjort nedbrytningar på olika yrken, och redovisar uppfattningarna bland unga personalansvariga/HR-specialister, jurister, ekonomer, IT-specialister och informatörer.
Mest nöjda är de personalansvariga. Alla vill jobba kvar, och tycker att arbetet är intressant och att de gör nytta för samhället. Samtidigt är de kritiska till den egna organisationen. Nästan var tredje tycker att omorganisationer har lett till försämringar, och bara var tionde anser att arbetsplatsen utmärks av god moral och etik.
Även bland juristerna är en majoritet positiva. En dryg tredjedel, 37 procent, vill ändå byta till den privata sidan, som anses erbjuda högre lön, bättre karriärmöjligheter och större utmaningar.
Det största missnöjet finns bland ekonomer, IT-specialister och informatörer. I de grupperna överväger 66, 59 respektive 58 procent att byta sektor. Ekonomernas missnöje gäller mest lönen, medan informatörerna och IT-specialisterna tycker att arbetsuppgifterna inte stämmer överens med utbildningen och att de inte får tillräcklig personlig utveckling i arbetet.
De slutsatser ST drar är bland annat att staten behöver högre ingångslöner, bättre löneutveckling och bättre möjligheter till utveckling i arbetet genom så kallade utvecklingskontrakt.
STs undersökning är gjord mot bakgrund av generationsväxlingen i staten. Inom fem år går omkring 27 000 statsanställda i pension, och inom tio år gäller det 60 000 anställda. Enbart i Stockholm behöver statliga myndigheter och verk nyrekrytera cirka 9 000 personer under de närmaste fem åren.
– Nu när den privata sektorn drar ned har staten en jättechans att rekrytera kompetent personal, och att behålla och utveckla den personal man har, menar ST-utredaren Roger Syrén. Men för att klara det måste man skärpa till sig. Annars förblir staten ett andra- eller tredjehandsalternativ, och så sticker man när konjunkturen vänder uppåt.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.