Staten släpper taget om stiftelser
Regeringen föreslår att den statliga styrningen av vissa forskningsstiftelser ska minskas. Istället för att staten utser alla styrelseledamöter ska regeringen utse en minoritet av styrelsen.
De stiftelser som berörs är de som inrättades med pengar från löntagarfonderna. Förslaget innebär att regeringen inte längre ska utse och entlediga samtliga styrelseledamöter i stiftelserna. Enligt propositionen ska den övervägande delen av styrelseledamöterna utses efter förslag från forskarsamhället.
Den exakta utformningen av respektive styrelse bör variera beroende på stiftelsens karaktär, anser regeringen. Sedan de externa förslagsställarna lämnat sina förslag utnämner den avgående styrelsen de nya ledamöterna. Sedan får den nya styrelsen inom sig utse ordförande och vice ordförande. Det nya systemet ska enligt förslaget börja tillämpas från halvårsskiftet i år.
”Det är regeringens uppfattning att minskad politisk styrning av forskningen på detaljnivå och ett ökat inflytande i stiftelserna för forskarsamhället också främjar ett effektivare utnyttjande av forskningsresurserna”, skriver regeringen i propositionen.
Berörda stiftelser:
Stiftelsen för strategisk forskning, SSF
Stiftelsen för miljöstrategisk forskning, Mistra
Stiftelsen för forskning inom områden med anknytning till Östersjöregionen och Östeuropa, Östersjöstiftelsen
Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning, STINT
Stiftelsen för Internationella institutet för industriell miljöekonomi vid Lunds universitet
Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling, KK-stiftelsen
Stiftelsen för vård- och allergiforskning, Vårdalstiftelsen
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.