Staten mer populär som arbetsgivare

ENKÄT2007-11-05

Statens popularitet som arbetsgivare bland unga akademiker växer. Rekryteringsföretaget Universums årliga enkät visar att staten blivit mer attraktiv, främst bland ekonomer.

Under sommaren har Universum intervjuat 14 116 unga yrkesverksamma akademiker under 40 år som har ett till åtta års yrkeserfarenhet.

De har fått fylla i vilka arbetsgivare de kan tänka sig att arbeta för, och bland dessa får de välja ut fem framtida idealiska arbetsgivare.

Bland ekonomerna ligger statliga Exportrådet på tredje plats och Sida på en delad sjätteplats. UD återfinns på en tionde plats tillsammans med Handelsbanken och Ica, och Regeringskansliet/ alla departement rankas som nummer femton. Skatteverket återfinns på 22 och Riksbanken på 29 plats.

Överlägsen etta som idealarbetsgivare bland ekonomerna är Ikea.

När man frågar teknologerna är det bara en statlig arbetsgivare som finns med bland de 15 i topp – Vattenfall finns på elfte plats.

Sida återfinns på plats nummer 20 och Vägverket på nummer 23. Nummer ett för svenska teknologer är Volvo.

Varannan av dem Universum intervjuat förklarar sig vara intresserad att byta arbetsgivare. Var fjärde inom det närmaste halvåret. Knappt en av tre har sökt nytt jobb under det senaste året.

Ekonomernas val i staten:


3. Exportrådet


6. Sida


10. UD


15. Regeringskansliet/alla departement


22. Skatteverket


29. Riksbanken


34. Finansdepartementet


41. Säpo


50. Riksdagen


60. Rikspolisstyrelsen


70. Försvaret

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA