Staten har miljardskulder till kommunerna

MIGRATIONSVERKET2017-11-20

Migrationsverket är skyldig landets kommuner ungefär 9,3 miljarder kronor i ersättningar för insatser för asylsökande. Myndigheten har släpat efter med betalningarna i flera år, uppger SVT.

Statens skulder till kommunerna uppgår till cirka tio miljarder kronor för asylmottagandet, framför allt för insatser för ensamkommande barn och unga. Brister i Migrationsverkets organisation gör att handläggningen drar ut på tiden, vilket lett till problem för många kommuner, enligt SVT. Också Riksrevisionen är kritisk till de sena utbetalningarna och konstaterar att den långa handläggningstiden försämrar kommunernas likviditet.

Redan i september i fjol slog Sveriges kommuner och landsting, SKL larm. Då var skulderna till kommunerna lika stora som nu, tio miljarder kronor. I sitt regleringsbrev till myndigheten sade regeringen då att Migrationsverket måste bli väsentligt snabbare på att handlägga kommunernas återkrav.

Men situationen är fortfarande likadan. Handläggningstiden för en ny ansökan ligger ofta omkring tio månader, men det finns ansökningar från 2015 som fortfarande betalats, uppger SVT.

”Vi gör vad vi kan. Vi jobbar övertid. Vi har en oerhört restriktiv inställning till semester i december, för att komma fram till årsskiftet och handlägga så mycket som möjligt”, säger enhetschefen Åke Svedmert vid Migrationsverket till SVT.

Han anser att myndigheten saknade beredskap för den oerhörda mängd ansökningar som kommit in sedan 2015, exempelvis saknas ett digitalt system för att hantera kommunernas ansökningar om återbetalning av sina utgifter. I stället har Migrationsverket skickat skriftligt material mellan de nio orter där handläggningen äger rum.

”Det har ju fördröjt och komplicerat handläggningen, det har varit mycket svårare med volymförändringar. När vi tagit in nya orter måste man fysiskt skicka ansökningar mellan orterna och så vidare”, säger Åke Svedmert till SVT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA