Staten brister i tillgänglighet för funktionshindrade

NYHET2004-05-24

Rörelsehindrade kan inte ta sig in själva i tre av fyra statliga myndigheter. Få har grundläggande information som är tillgänglig för synskadade. Allt enligt en rapport från Handikappombudsmannen.

Mycket arbete återstår innan statliga myndigheter gjort sin verksamhet, information, kommunikation och sina lokaler tillgängliga för människor med funktionshinder.

Det konstaterar Handikappombudsmannen (HO) i sin rapport ”Från ord till handling”, som nyligen överlämnats till regeringen. Rapporten är mycket kritisk till vad som skett, eller snarare inte skett under de senaste tio åren. En stor del av rapporten handlar om tillståndet på de statliga myndigheterna och bygger på en enkät som 374 av 389 myndigheter besvarat.

Allmänt sett har stora statliga myndigheter kommit längre än små i sitt tillgänglighetsarbete. Längst har bland annat Regeringskansliet och Riksdagsförvaltningen kommit, medan myndigheter under utrikesdepartementet ligger sämst till.

Ungefär hälften av myndigheterna kan erbjuda teckentolkning och endast 16 procent kan nås med texttelefon. Gravt hörselskadade har därför svårt att kommunicera med dem via telefon eller delta i personliga möten.

Bara fyra procent av myndigheterna har grundläggande information på talbok eller talkassett och ännu färre har på teckenspråk. De flesta har heller inga rutiner för att ta fram den typen av information. Knappt hälften av myndigheterna har börjat anpassa sina webbplatser enligt internationella riktlinjer.

På tre av fyra myndigheter kan rörelsehindrade inte själva ta sig in i och ut ur huvudkontorets byggnad. För personer med nedsatt syn saknas många viktiga kriterier för att göra lokalerna tillgängliga.

De flesta myndigheter uppger att deras personalrekryterare känner till diskrimineringslagstiftningen och att de sköter anställningsförfarandet så att inte funktionshindrade utestängs. Men knappt hälften har övervägt stöd- och anpassningsåtgärder.

Med enkäten som grund bör statsförvaltningen göra en kraftsamling för att leva upp till den nationella handlingsplan som riksdagen antagit, framhåller HO. I denna understryks att staten ska vara ett föredöme i handikappolitiska frågor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA