Staten bidrar inte till fas 3
Arbetsförmedlingen räknar med fortsatt tillströmning till fas 3. Därför behöver myndigheten fler platser av god kvalitet. Men staten bidrar knappt alls med platser.
Nyligen offentliggjorde Arbetsförmedlingen en rapport om de så kallade garantiprogrammen, med särskild fokus på fas 3.
Gert Sternskog, chef för program och arbetslöshetsförsäkringen på Arbetsförmedlingen, räknar med färre personer i jobbgarantin för unga (UGA) samt i fas 1 och fas 2 av jobb- och utvecklingsgarantin. Däremot ser prognosen sämre ut för fas 3.
– Därför är vi i behov av fler bra platser framöver, säger Gert Sternskog.
Han riktar blickarna särskilt mot staten och landstingen som hittills bidragit med en mycket liten andel av platserna. 2 respektive 0,5 procent av deltagarna i fas 3 har varit hos statliga eller landstingskommunala arbetsgivare.
– Stat och landsting har en undanskymd roll. Jag vet inte varför. Vi ska bjuda in till diskussioner om det, säger Gert Sternskog.
I våras genomdrev den rödgröna oppositionen i riksdagen, med stöd av Sverigedemokraterna, ett stopp för ytterligare anvisningar till fas 3. Men regeringen har inte omedelbart agerat utifrån riksdagsbeslutet. Arbetsförmedlingen måste, enligt Gert Sternskog, arbeta vidare med programmet.
- Vi jobbar på tills vi får ett annat uppdrag. I dag har vi inga andra signaler, men det kommer snart en ny budgetproposition, säger han.
Vid tiden för riksdagsbeslutet, i juni, var 26 600 personer placerade i fas 3. De har i genomsnitt varit utan arbete i sju år. Av alla som hittills genomgått fas 3, 36 900 personer, har 15 procent kommit ut i arbete eller utbildning, enligt Arbetsförmedlingens rapport.
I rapporten finns även en granskning av 6 600 anordnare av platser för fas 3. Drygt 270 anordnare har fått korrigera sig sedan myndigheten upptäckt brister. I 269 fall har Arbetsförmedlingen avbrutit samarbetet, oftast för att det saknats handledare. 32 platser har bedömts vara ordinarie arbeten, vilket strider mot reglerna för fas 3.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.
Många av oss mår mycket dåligt över att vi tvingas arbeta för 65 % av a-kassan. Hur många arbetstagare skulle vilja göra det? Vi har inga fackliga rättigheter och vi får ingen semester.
Af intervjuade fas 3are i maj och publicerade att 8 av 10 är nöjda med sin fas3plats. Det finns lögn och det finns förbannad lögn. Hur man nu kan vinkla frågorna och svaren till detta resultat, är över min uppfattningsförmåga. Jag blev intervjuad och frågan löd om min fas3plats var meningsfull? För anordnaren ja, svarade jag, men inte för mig.
Vem som helst kan hamna i fas 3, gammal som ung, frisk som den som har något men, den som har jobbat och studerat omvartannat. Tiden som arbetslös har tickat på.
Fas 3 är lönedumpning eller förvaring och helt bortkastade skattepengar!
Vi vill ha tid att söka jobb. Vi vill ha jobb!