Stark arbetsmarknad nästa år
Sysselsättningen ökar rejält nästa år, spår AMS. Programmen minkas drastiskt och många kommer ut på arbetsmarknaden. AMS befarar att läget blir tufft för kvinnor och unga med låg utbildning, utlandsfödda och funktionshindrade.
Nästa år blir den öppna arbetslösheten 5, 4 procent och sysselsättningen ökar med 91 000 nästa år. De arbetsmarknads-politiska programmen bantas nästa år från 140 000 till 90 000. Det framgick när Ams presenterade sin arbetsmarknadsprognos för 2007.
Regeringen har aviserat att flera myndigheter kommer att få dra åt svångremmen, men Ams räknar ändå med en sysselsättningsökning på 32 000 i år och nästa år i den offentliga tjänstesektorn. Sysselsättningen ökar mest inom kommuner och landsting, men även statens område visar ett plus.
Ams-chefen Bo Bylund ser en risk för att långtidsarbetslösheten ökar för utsatta grupper när programmen dras ner.
– Det ser tufft ut för utomeuropeiskt födda. Vi måste också jobba hårt med lågutbildade kvinnor samt ungdomar och funktionshindrade. Försäkringskassans syn på vad som är arbetsförmåga har skärpts.
Satsningen på arbetsmarknadsutbildning blir rekordlåg nästa år, inte ens 10 000 kommer att delta i den åtgärden och förberedande utbildning.
Trots att arbetsmarknaden är mycket stark kommer inte arbetslösheten att sjunka nästa år, då ett stort antal människor kommer in i arbetskraften. Bo Bylund är orolig för att Ams inte ska klara sitt uppdrag när myndighetens resurser minskar.
– Det blir svårt att anpassa arbetslösas kompetens till jobben som skapas. Risken ökar för större arbetskraftbrist. Därför kommer det att bli mer fokus på geografisk rörlighet.
Efterfrågan på arbetskraft blir starkast i storstadslänen. Västerbottens, Norrbottens, Hallands och Östergötlands län räknar med en stark sysselsättningsökning, medan Jämtlands och Västernorrlands län förutser en svag ökning.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.