Stagnerande forskning hotar Sverige

FORSKNING2014-06-24

Sveriges konkurrenskraft hotas av att forskningen stagnerar. Det hävdar Näringslivets forskningsberedning i en rapport. Lösningen ligger i bättre skola och utbildning.

Rapporten ”Vägen till bättre kunskap och forskning för stärkt svensk konkurrenskraft” utgår från en oro för att Sverige tappar mark som kunskapsnation och att svensk forskning halkar efter andra länder. På sikt innebär det att svenska företag kan komma att förlora viktiga forskningsresurser, enligt Näringslivets forskningsberedning..

”Det här är en politisk frågeställning där vi måste ha fokus och kraftsamla gemensamt”, säger SEBs styrelseordförande Marcus Wallenberg i ett pressmeddelande.

Han vill se blocköverskridande politiska lösningar för att lyfta utbildning och forskning. Enligt rapporten är det viktigt att höja kvaliteten i grund- och gymnasieskolan, lika väl som inom akademi och forskning. Kvaliteten i grundskolan påverkar på sikt kvaliteten på högre utbildning och forskning. Höjda lärarlöner är viktiga för att höja yrkets attraktionskraft. Samtidigt behöver lärarna få tillgång till kontinuerlig kompetensutveckling.

När det gäller högre utbildning vill beredningen bland annat se ökad rörlighet i forskarkåren. Att forskare rör sig mellan olika lärosäten eller mellan akademi och arbetsliv ger nya impulser.

”Jag har roat mig med att fråga nobelpristagare om vad som var viktigt när de kom på sina idéer. Jag har ännu inte träffat någon som inte hänvisat till rörlighet som gjorde att man fick en annan typ av insikt, incitament och en idé”, säger Chalmers rektor och vd Karin Markides, som också deltagit i beredningen.

”Det vi ser för alla svenska bolag är kraften i den globaliserade världen och den ökande konkurrensen från omvärlden, vilket betyder att vi måste ha en god innovationsmiljö. Dels för att existerande bolag ska finnas kvar på marknaden, och dels för att skapa nya företag. Det skapar i sin tur jobb och välstånd”, säger Marcus Wallenberg.

Näringslivets forskningsberedning

 

I beredningen har deltagit ordföranden Håkan Mogren, tidigare vd för Astra, Karin Markides, rektor och vd för Chalmers tekniska högskola, Jan Nygren, styrelseordförande för Danderyds sjukhus och tidigare statsråd, S, samt Marcus Wallenberg, styrelseordförande för SEB.

Beredningens arbete finansieras av Svenskt Näringsliv, men forskningsberedningen har arbetat fristående med rapporten och slutsatserna står för ledamötena själva.

Källa: Svenskt Näringsliv

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA