ST vill stärka staten

ST-KONGRESS2008-05-29

Universitet och högskolor ska även i framtiden vara statliga myndigheter, anser ST. STs kongress tog också ställning för att infrastruktur som vägar, järnvägar telekommunikation ska behållas i statlig ägo.

I förbundets program för kongressperioden har medlemmarnas arbetsplatser delats upp på tre ”pelare”: myndigheter, bolag samt universitet och högskolor. För myndighetsområdet slog kongressen fast att det behövs en vision för staten och en starkare värdegrund till vägledning för de anställda. ST ska också arbeta för ökad facklig delaktighet när högre tjänster ska tillsättas.

När det gäller bolagen ställde kongressen krav på starkare ägarstyrning av bolag och affärsverk i fråga om exempelvis öppenhet, miljöhänsyn och socialt ansvar. Även utnämningen av VDar bör bli öppnare, enligt ST. Förbundet ska även verka för att anställda i bolag med samhällsintressen ska ha lika goda anställningsvillkor som myndighetsanställda, samt att det ska vara ST som tecknar kollektivavtalen på de arbetsplatserna.

STs förmåga att växa i bolagsvärlden ifrågasattes dock av Kjell Öström i avdelningsstyrelsen för ST inom Posten.

– Det är oklart vad ST vill med bolagen, och politiken utgår alltid från myndighetsvärlden, sa han.

I högskolesektorn ska förbundet utveckla forskningspolitiken och diskutera samarbete mellan lärosäten och andra framtidsfrågor, liksom frågan om alternativa karriärvägar. ST-krav på området är större fasta forskningsresurser och en utveckling av ledningsformerna för högskolan.

– De anställdas inflytande måste öka markant, ansåg avdelningsordförande Ing-Marie Nilsson, nyvald andra vice ordförande i förbundet.

Hon påpekade bland annat att den kollegiala ledningen innebär att flertalet högskoleanställda inte är valbara till styrelsen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA