Annons:

ST vill sprida nordisk modell till Ukraina

UKRAINA2007-04-17

Ukrainas statsanställda ska få hjälp att stärka sin fackliga position i ett nytt ST-projekt. Att sprida den nordiska avtalsmodellen i Östeuropa främjar även det svenska, fackliga arbetet på hemmaplan, anser ST.

Facklig grundutbildning, förhandlingsmetoder och kollektivavtal står på agendan när ST nu drar igång ett nytt utvecklingsprojekt i Ukraina. Under två år ska representanter från statstjänstemännens fack SEUU rustas för att fylla ut kostymen som fullvärdig och trovärdig förhandlingspart för sina 500000 medlemmar.

Lönen bestäms av regeringen

I dagens Ukraina har statsanställda ytterst begränsade möjligheter att påverka sina arbetsvillkor genom förhandlingar. Löner baseras på en särskild lönelag med ett index som varje år justeras av regeringen, utan fackets inblandning. Maktkampen mellan politiska falanger har också gjort det känsligt att uttrycka fackligpolitiska åsikter som statsanställd, på grund av risken att bli stämplad som anhängare eller motståndare.

Den nordiska avtalsmodellen har redan lanserats i Ukraina av parterna på den svenska arbetsmarknaden genom ett samarbetsprojekt som även uppmärksammades av den ukrainska regeringen. Det väntas ge draghjälp när ST nu vill lyfta fram de statsanställdas villkor.

Tiden och pengarna som satsas i Östeuropa har betydelse även för medlemmarna här hemma, framhåller STs internationella sekreterare Ilkka Pärssinen. Den starka kollektivavtalstraditionen i Sverige och Norden är inte självklar ens i övriga Europa, påpekar han.

Viktigt med facklig rätt

–Får vi inte en utvidgning till fler länder, med grundläggande fri- och rättigheter även för statstjänstemän, så kan det i värsta fall innebära för oss nordiska länder att andra system sakta men säkert underminerar vår egen möjlighet till påverkan.

LO-TCO Biståndsnämnd bidrar med drygt 300 000 kronor till Ukrainaprojektet. ST svarar för ytterligare tio procent i egeninsats. Projektets första seminarium hölls i huvudstaden Kiev strax före påsk.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA