Annons:

ST tar strid om uppsägningar

FKASSAN2007-02-21

ST har beslutat att begära tvisteförhandling med Försäkringskassan för brott mot medbestämmandelagen. Arbetsgivaren har vägrat att förhandla om turordningen för de omfattande uppsägningar som väntar.

Höstens budgetproposition blev en kalldusch för Försäkringskassan. Anslagen sänktes kraftigt, och Försäkringskassan räknar med att omkring 1 400 tjänster måste bort – var tionde tjänst.

Men STs uppfattning är att nedskärningarna är överdrivna. Och nu är parterna på kollisionskurs i fråga om hur uppsägningarna ska gå till.

Enligt de regler som gäller för staten ska personalen delas in i turordningskretsar, grupper av personer med liknande arbetsuppgifter. Inom varje grupp får de med kortast anställningstid gå. ST anser att cirka fem kretsar är rimligt.

Men arbetsgivaren har hävdat att riktlinjen ska vara ett fyrtiotal kretsar, vilket skulle innebära att anställningsskyddslagens princip sist in - först ut får mycket mindre genomslag. Vissa kretsar skulle då bara bestå av en eller två personer.

När STs avdelning inom Försäkringskassan begärt förhandling om detta har arbetsgivaren vägrat. Det är ett brott mot medbestämmandelagen, anser ST; arbetsgivare är alltid skyldiga att förhandla. ST har därför begärt tvisteförhandling.

– Fackförbundet ST kommer inte att stå och se på hur en arbetsgivare tar sig möjligheten att handplocka vilka anställda de vill bli av med, säger STs förbundsordförande Annette Carnhede. Det är anmärkningsvärt att Försäkringskassan, som är myndigheten som ska värna om människors trygghet, utsätter sin egen personal för denna påfrestning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA