ST stöttar planer på tankesmedja

ST2015-03-25

ST ställer sig bakom TCOs planer på att skapa och driva en tankesmedja. »Det är på tiden att vi samlar oss«, säger STs ordförande Britta Lejon. Förbundsstyrelsen var dock oenig om man skulle stödja projektet eller inte.

– Det finns i dag ingen tankesmedja som står upp för våra medlemmars behov och villkoren i deras framtida

arbetsliv. Det här kommer att stärka vår förmåga att skydda partsmodellen, säger Britta Lejon.

En tankesmedja brukar definieras som en sammanslutning som deltar i samhällsdebatten för att påverka den politiska opinionen. Enligt Britta Lejon ska den nu föreslagna tankesmedjan ta fram kunskapsunderlag, arbeta forskningsnära och bedriva påverkansarbete.

Den ska drivas i aktiebolagsform och ägas av TCO och medlemsförbunden, proportionellt utifrån deras medlemsantal.

STs förbundsstyrelse var dock oenig och fem ledamöter reserverade sig.

Siv Norlin, ordförande för ST inom Försäkringskassan, är en av dem. Hon anger två huvudsakliga skäl.

– Det ena är att jag tycker att vi som fackförening ska bilda och driva opinion själva och inte inrätta ett aktiebolag för det. Det andra är att det står att tankesmedjan ska ha fokus på akademiker och unga. För mig är ST en fackförening för alla. Att vi ska bidra till att skapa ökade klyftor känns inte rätt. 

Enligt Britta Lejon ska tankesmedjan ha ett brett anslag. Unga och akademiker lyfts ofta fram inom TCO redan i dag eftersom dessa grupper har låg organisationsgrad.

– Och det handlar inte om att de enskilda förbunden ska sluta med påverkansarbete utan att vi ska öka våra gemensamma ansträngningar.

Britta Lejon betonar att alla i STs förbundsstyrelse är måna om TCO och »TCO-familjen«.

– Men vi har lite olika sätt att se på hur arbetet ska bedrivas.

Tankesmedjan ska finansieras med ett grundkapital på tio miljoner kronor från TCO. Förbunden betalar en årlig avgift eller en engångssumma utifrån medlemsantal och förbinder sig för sju år. Under denna period kommer ST att betala totalt 3,3 miljoner kronor.

TCO-styrelsen fattar beslut 26 mars. Enligt Britta Lejon står alla TCOs medlemsförbund bakom att bilda en tankesmedja.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Pia Jacobsen (ej verifierad) sön, 03/29/2015 - 19:30
Varför?
ST är redan en del av en välfungerande, och förhållandevis progressiv, tankesmedja, Arena Idé. Jag tycker detta känns både onödigt och snedvridet, framförallt akademiker är inte de svaga grupper som det behövs satsas på för att stärka det fackliga engagemanget
Och aktiebolag....?

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA