ST stämmer staten

AD2006-01-31

ST stämmer staten inför Arbetsdomstolen, AD, för könsdiskriminering. Anledningen är pensionsregler i Försäkringskassan som ger vissa kvinnor rätt till pension vid 60 år.

Bakgrunden till stämningsansökan till AD är att två manliga anställda i Försäkringskassan begärt pension på samma villkor, men fått avslag från Arbetsgivarverket.

– Det är en viktig princip att de diskriminerade ska få samma förmåner som den gynnade gruppen har, säger STs ordförande Annette Carnhede.

Förhandlingar parallellt

Det är tvisten om de två männen från Övertorneå och Stockholm, 60 respektive 63 år gamla, som ST nu tar till Arbetsdomstolen. Om ST vinner kan de män som fyller 60 år under avtalsperioden, det vill säga till och med 2007, få samma rätt som kvinnorna att gå i pension.

Under tiden fortsätter förhandlingarna mellan Arbetsgivarverket och OFR, Offentliganställdas förhandlingsråd, där ST ingår, om pensionsreglerna för männen.

– Jag hoppas fortfarande att vi ska kunna växla över alla med övergångsregler, säger STs förbundsordförande Annette Carnhede, som inte gett upp hoppet att både män och kvinnor ska kunna få pension vid 60 år.

– Problemet är vad det får kosta. Och att vi i andra sammanhang diskuterar hur vi ska få människor att arbeta längre, konstaterar Annette Carnhede.

Får inte kosta något

– Det måste ju vara samma regler för alla, annars är det diskriminering. Om vi inte kan lösa det här i förhandlingar under avtalsperioden får vi ta upp det i nästa avtalsrörelse.

Arbetsgivarverkets inställning är att det inte får kosta någonting, och verket hänvisar till bestämmelserna för övergång av verksamhet som säger att den som övertar en verksamhet inte är bunden av tidigare avtal längre tid än ett år. Försäkringskassan övertog försäkringskassornas verksamhet 1 januari 2005.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA