Brister i uppföljning av folkhälsan
Det finns tydliga brister i hur den svenska folkhälsopolitiken följs upp och utvärderas. Det konstaterar Statskontoret efter en granskning.
Statskontoret har utvärderat uppföljningssystemet för den nationella folkhälsopolitiken. Målet för folkhälsopolitiken är att skapa förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen, konstaterar myndigheten. Utvärderingen visar att det finns brister i uppföljningssystemets ändamålsenlighet, skriver Statskontoret i ett pressmeddelande.
Det finns för många indikatorer som används för uppföljningen för att det ska vara ändamålsenligt. Ingen samlad översyn av indikatorerna har gjorts sedan systemet togs fram för ungefär tio år sedan och det finns tecken på att alla indikatorer inte är relevanta längre, anser Statskontoret.
För att förbättra uppföljningen föreslår Statskontoret flera åtgärder. Det handlar bland annat om att komplettera det nationella folkhälsomålet med delmål samt att se över indikatorerna avseende relevans och antal.
Statskontoret föreslår också att webbverktyget Folkhälsodata görs till ett nationellt verktyg för kontinuerlig uppföljning av folkhälsomålet för alla målgrupper och att resultaten från uppföljningen sprids inom Regeringskansliet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.