ST stämmer Menzies inför AD

MENZIES2014-04-30

Två systrar vid handlingbolaget Menzies fick arbetsgivarens tillstånd att åka till sin svårt sjuka mamma i Palestina. Men när de skulle åka hem blev de enligt egen uppgift instängda vid Gazaremsan. Nu har de sagts upp. ST tycker uppsägningen är felaktig och har stämt Menzies inför Arbetsdomstolen.

Enligt STs stämningsansökan fick systrarna i slutet av juni förra sommarn reda på att deras mamma fått en stroke när hon var på besök i Gazaremsan i Palestina. Med sig hade mamman systrarnas yngre bror som har Downs syndrom. Systrarna åkte ned direkt, vilket var i samband med att de skulle återgå från semester respektive tjänsteledighet. Efter en tid bekräftade deras chef att de fick åka för dessa trängande familjeskäl.

Vid den här tiden var det oroligt i området och en tid efter att systrarna hade anlänt stängde Egypten gränsen mellan Palestina och Egypten. Systrarna kunde därför enligt egen uppgift inte ta sig ut från Gazaremsan. Till slut tog de sig ut illegalt och återvände till Sverige 1 oktober.

Bolaget hade då sagt upp systrarna på grund av frånvaron. Uppsägningen meddelas i ett brev i september till deras hemadresser.

ST anser att uppsägningarna saknar saklig grund och stämmer Menzies Aviation AB och Almega tjänsteföretagen inför Arbetsdomstolen.

− Olovlig frånvaro kan vara grund för uppsägning. Systrarna hade fått arbetsgivarens tillstånd att åka. Sedan har de inte kunnat råda över de omständigheter som gjorde att de inte kunde ta sig hem. Så i det här fallet är det orimligt att de blir uppsagda, säger Veera Littmarck, STs förbundsjurist.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA