ST ser över sin resepolicy

FÖRMÅNER2009-05-26

Kritiken mot styrelsen i fackförbundsägda Riva del Sole har fått ST att se över sina resepolicies. TCOs Sture Nordh är orolig för att uppmärksamheten har skadat förtroendet för facken.

De senaste dagarna har mediernas rapportering åter fyllts av kritik mot LOs ordförande Wanja Lunby-Wedin – den här gången i egenskap av styrelseordförande för semesteranläggningen Riva del Sole i Italien. Också hotellets övriga styrelse, med bland andra TCOs ordförande Sture Nordh, har kritiserats. Han säger nu att han så snabbt som möjligt ska ta reda på om han och hans hustru borde ha betalat mer skatt för att hon ett antal gånger följt med honom på arbetsresor till hotellet.

– Jag har fått uppskov med deklarationen och hoppas att allting kan rättas till nu genast.

Hotellet ägs gemensamt av LO, TCO och KF och enligt Sture Nordh finns det nu ”saker som tyder på” att medföljande makars boende ska beskattas som förmån.

– Det är ett italienskt bolag och därför är det svårt att ta reda på exakt vad som ska förmånsbeskattas. Jag har tidigare frågat chefen för anläggningen om detta kan vara att betrakta som en förmån och han svarade att han inte kunde tänka sig det. Men jag borde ha gått vidare med frågan, säger Sture Nordh.

En gång om året har han och hans hustru åkt till hotellet – han för att delta i styrelsemöten. Enligt Sture Nordh har de delat på ett dubbelrum. Hustrun har bott gratis, men själv betalat för resor, mat och andra utlägg. Paret har inte förmånsbeskattat hustruns boende. I dag är Sture Nordh ångerfull och orolig över vilka konsekvenser vistelserna kommer att få.

– Det finns redan en bild av att vi inom facken skor oss själva. Om jag nu bidrar till att den bilden förstärks är det oerhört sorgligt. Det är det sista jag vill. Jag har en revisor just för att slippa göra sådana här misstag, säger han.

Uppmärksamheten har fått STs Annette Carnhede att ta upp frågan om STs resepolicies vid ett presidiemöte. På nästa styrelsemöte tänker hon gå vidare med diskussionen.

– Vi har en väldigt tydlig policy som reglerar villkoren vid resor i detalj. Men nu vill jag att vi ser över det ytterligare, det får inte finnas minsta oklarhet om vad som gäller, säger hon.

Annette Carnhedes man följer ibland med på resor ”för att vi över huvud taget ska hinna ses”. Hon säger att riktlinjerna trots allt är lite oklara, till exempel om vad som gäller om hotellet inte kräver extra betalning för att ytterligare en person bor i rummet.

Men hon är också upprörd över det sätt som händelsen har framställts i medierna.

– Jag kan inte uttala mig om Wanja eftersom vi inte är i samma familj, men vad gäller Sture vet jag ju att han på alla sätt har försökt reda ut vad som gäller. De har haft några arbetsdagar på ett hotell som facken driver för sina medlemmar. Ändå framställs det som om de haft en lyxtillvaro. Det är väldigt olyckligt.

 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Facket ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA