ST satsar pengar på att validera kompetens
ST ska bidra ekonomiskt till ett projekt med validering av kompetens bland anställda på Försäkringskassan i Skåne.
–Både förstatligandet och en stor omorganisation här i Skåne innebär förändrade arbetsuppgifter för vissa grupper, såsom IT-personal och administratörer, säger STs sektionsordförande Peder Pedersen. Validering kan vara ett led i att stärka deras konkurrenskraft för andra arbeten inom Försäkringskassan.
Valideringen görs av Malmö Valideringscentrum och innebär att man redogör noggrant för en persons arbetsuppgifter och vilka kompetenser uppgifterna kräver. Ibland kan kompetenserna jämföras med kunskaper från utbildning i gymnasieskolan. I projektet med Försäkringskassan kan det även bli aktuellt att jämföra med utbildningar på högskolenivå.
–En sådan formell dokumentation är i sig ett värde, till exempel om man söker ett nytt arbete, säger projektledare Ingela Bergman på Malmö Valideringscentrum. Men långvarigt lärande på arbetsplatsen kan också ge en kompetens som inte är hänförbar till en högskoleutbildning.
Projektet har kommit till på initiativ från STs regionala kontor i Malmö, och ST bidrar med drygt 30 000 kronor.
–Om valideringen fungerar bra kan resultatet användas vid omställningar och övertalighet, men också vid löneförhandlingar, säger ST-ombudsmannen Eva Lantz. Vi vill visa att vi bryr oss om alla medlemmar i förbundet. Validering kan synliggöra kompetensen hos dem som varit verksamma länge i arbetslivet.
I höst kanske även polisen i Skåne ansluter sig till projektet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.