ST: Ny ägarmodell kan försämra insyn
ST varnar för att insynen kan försämras om de statliga företagen förs över till förvaltningsbolag. En organisationsform som regeringens utredare Hans Dahlborg föreslår.
Drygt 100 000 personer arbetar i bolag som helt eller delvis ägs av staten. Hittills har förvaltningen av dem skötts direkt från Regeringskansliet.
Det har skapat problem, enligt den så kallade Ägarutredningen. Staten får dubbla roller som reglerare och företagsägare och bolagens olikartade uppdrag har inte alltid varit tydliga.
Utredaren Hans Dalborgs lösning är att skapa två fristående förvaltningsbolag, holdingbolag, som tar över ägarrollen. En liknande modell finns i Finland.
Det ena förvaltningsbolaget ska enligt förslaget äga de 28 bolag vilkas syfte i huvudsak är att ge vinst. Det gäller bland andra PostNord, SJ och Svevia. Det andra holdingbolaget blir ägare till 27 bolag som framför allt ska skapa samhällsnytta, såsom Samhall, Systembolaget och Svenska Spel.
STs ordförande Annette Carnhede tycker att det är bra med en markering om att vissa statliga bolag har tydliga samhällsuppdrag. Men hon sätter ett frågetecken för hur utredaren gjort uppdelningen.
– Infrastrukturföretag som SJ ger en viktig samhällsservice och Posten har ett samhällsuppdrag. Det finns en risk att avkastningskraven för dem höjs ännu mer.
Det största problemet med förslaget är enligt Annette Carnhede att medborgarnas insyn minskar när bolagen placeras i holdingbolag.
Där gäller inte offentlighetsprincipen, vilket den gör om förvaltningen ligger inom en myndighet. Och även om riksdag och regering enligt Hans Dalborg ska få full information blir den politiska styrningen svårare, tror Annette Carnhede.
– Det blir ytterligare ett led, politikerna kommer ännu längre ifrån bolagen.
Hans Dalborg anser att riksdagen bör besluta om en långsiktig ägarstrategi. De två förvaltningsbolagen ska kunna vara igång 1 juli nästa år, bedömer han.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.