Nya regler för sjuklön i sommar

SJUKLÖN2012-02-03

Enligt ett nytt lagförslag ska reglerna för arbetsgivarens sjuklöneansvar förändras. Sjuklöneperioden ska inte börja räknas om inte arbetstagaren har jobbat minst en heldag sedan arbetsgivaren senast betalade ut en hel sjuklöneperiod.

Som anställd har man rätt till sjuklön om man drabbas av en sjukdom som minskar arbetsförmågan. Men nu vill regeringen ändra i lagen och skriva in att arbetsgivaren inte är skyldig att betala ut sjuklön om inte arbetstagaren har utfört arbete under minst en dag efter det att en tidigare sjuklöneperiod har betalats ut.

Bakgrunden till regeringens förslag är dagens regler där en person som inte har några sjukpenningdagar kvar erbjuds att via Arbetsförmedlingen delta i en arbetslivsintroduktion. Då får de flesta deltagare så kallat aktivitetsstöd. Men efter arbetslivsintroduktionen kan det bli aktuellt att återvända till sjukförsäkringen. Försäkringskassan har i många sådana fall ansett att arbetsgivaren är skyldig att betala sjuklön – och menat att den försäkrade har rätt till sjukpenning först efter dag 15. Svenskt Näringsliv har flera gånger klagat över att Försäkringskassans tillämpning i de fallen inte är rimlig och riktig.

Arbetsgivarverket, Sveriges Kommuner och Landsting och Saco är positiva till regeringens förslag, liksom Svenskt Näringsliv även om de önskar tydligare formuleringar kring vad som menas med återgång i arbete.

Enligt förslaget berör förändringarna framför allt personer som antingen har haft sjukpenning eller tidsbegränsad sjukersättning under den maximala tid som de ersättningarna kan betalas ut. Utredningen bedömer att 800 personer kan bli nekade sjuklön under andra halvåret 2012 med anledning av förändringen – men de kommer att få sjukpenning i stället, står det i lagrådsremissen.

Sjukpenningutgifterna beräknas öka med cirka 6 miljoner kronor 2012 till följd av lagändringen.

De nya bestämmelserna ska träda i kraft 1 juli 2012.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA