ST-medlem som använt pepparspray fick rätt
ST vann i dag ett mål i tingsrätten där man försvarade en kriminalvårdares rätt att använda pepparspray mot en intagen. ”Vi är nöjda med att tingsrätten gick på förbundets linje”, säger STs förbundjurist Veera Littmarck.
Den intagne hade hotat personalen på häktet under en lång tid. När han behövde föras från häktet till psykiatriska intensiv- och beroendeavdelningen vid Nyköpings lasarett för vårdbedömning tillkallades insatsstyrkan vid häktet.
När insatsstyrkan kom till platsen fick de höra att klienten uttalat dödshot mot personalen och att han inte var kommunicerbar.
STs medlem, kriminalvårdaren som ledde insatsstyrkan, försökte tala med den häktade som hade tillgång till en ståltermos i sin cell. Den häktade fick bland annat möjlighet att sträcka ut sina händer i luckan för att få handfängsel.
När det inte fungerade sprutade kriminalvårdaren OC-spray, det vill säga pepparspray, in i cellen för att ta sig in till klienten och gripa denne för förflyttningen.
Men det var fel, ansåg arbetsgivaren. I april 2017 fick ST-medlemmen en disciplinpåföljd i Kriminalvårdens personalansvarsnämnd på tio dagars löneavdrag. Personalansvarsnämnden såg också allvarligt på händelsen och menade att att våld bör undvikas så långt som möjligt.
Tingsrätten skriver i sin dom att STs medlem visserligen inte uttömt alla möjligheter till att undvika användningen av pepparspray - som att glänta på dörren - men anser samtidigt att medlemmen hade fog för sin bedömning att användningen av pepparsprayen troligtvis skulle orsaka mindre skadeverkningar än ett kroppsligt ingripande från insatsstyrkan.
Därför anses förseelsen ringa och domstolen beslutar att Kriminalvården ska undanröja disciplinpåföljden och betala rättegångskostnaderna.
Veera Littmarck tycker med hänsyn till att Kriminalvårdens regler är otydliga, att det är viktigt att det inte alltid blir en disciplinpåfölj vid oaktsamhet.
– Kriminalvårdare måste kunna göra en egen bedömning av situationen och känna att de vågar använda pepparspray utan att riskera disciplinpåföljd. Sedan i just det här fallet delar vi inte tingsrättens bedömning att vår medlem inte uttömt alla handlingsalternativ. Att glänta på dörren, som tingsrätten skriver, hade varit högst olämpligt i den här situationen, säger hon.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.