ST kritiserar nytt förslag från postutredare

POSTNORD2016-09-01

Sverige kan införa undantag från principen att post ska delas ut fem dagar i veckan. Post- och telestyrelsen bör få i uppdrag att ta fram regler för detta, anser regeringens utredare. Men ST inom Postnord är kritiskt till utredningens förslag.

I dag överlämnar regeringens särskilda utredare Kristina Jonäng sitt slutbetänkande om postservicen i Sverige till bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson, MP.

Hon föreslår att det offentligas ansvar för postservice måste omprövas, skriver hon i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Flera länder i Europa har lagstiftat om i vilka fall undantag från femdagarsutdelning får göras, konstaterar Kristina Jonäng, och trycker på att enstaka hushåll i glesbygd i Sverige redan frivilligt har bytt femdagarsutdelning mot utdelning närmare bostaden.

Kristina Jonäng föreslår att Post- och telestyrelsen får i uppdrag att ta fram regler för undantag från femdagarsutdelning och regler för var brevlådor ska placeras. Sådana regler behövs för att inte riskera rättsosäkerhet, skriver hon.

Men utredarens förslag är en dålig idé, anser ST inom Postnord.

– Vi vill ha en god postservice till alla, även dem som bor i glesbygd, säger Kristofer Björklund, ordförande för ST inom Postnord.

Han anser att utredaren i stället borde ha föreslagit lättnader i pristaket för portot. I dag finns en lag som hindrar Postnord från att höja portot som företaget önskar. Prisförändringar ska följa konsumentprisindex.

– Antalet brev sjunker, så vi förstår att vi måste göra något. En friare prissättning skulle innebära att vi kan behålla en god servicenivå samtidigt som vi kunde få tryggare anställningar, säger Kristofer Björklund.

I ett tidigare delbetänkande har Kristina Jonäng föreslagit att slopa kraven på att brev ska delas ut dagen efter att det postas. Det har störst betydelse för kunden, men kan även få konsekvenser för Postnords anställda, tror Kristofer Björklund:

– Det kan ju innebära besök av brevbäraren måndag till fredag, men att det blir förseningar av vissa brev. Men risken är att om man får fler dagar på sig att dela ut brev så vill man dra ned ytterligare på personalen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA