ST kräver försäkring i krigszoner

UD2008-11-18

ST-avdelningen i Regeringskansliet har begärt förhandling om försäkringsskyddet för personal som skickas till krigszoner.

UD-anställda som arbetar utomlands har ett särskilt avtal, UVA, som ger försäkringsskydd och förmåner som merkostnadstillägg. På särskilt utsatta poster kan man få ett tillägg för ”hardship-ort” och extra resor hem. Men det avtalet gäller inte IT-personal, administratörer och andra som skickas ut tillfälligt.

– För dem blir det som en vanlig tjänsteresa, förklarar Anita Engvoll, ST-ordförande i Regeringskansliet. Och för dem som reser till krigszoner finns inte försäkringar som täcker på ett bra sätt om det skulle hända något.

Just nu är det aktuellt att skicka IT-personal till Bagdad. Men det har visat sig svårt att hitta personer som är beredda att åka.

– Man vill inte ställa sig på ett tak i Bagdad och rigga utrustning, konstaterar Anita Engvoll.

Det personalen efterfrågar först och främst är ett försäkringsskydd.

– Man vill i alla fall veta att familjen är försörjd om det händer något.

Samma problem gäller enligt Anita Engvoll även för vistelser i Kabul. Även om staden inte räknas som krigszon har UD utfärdat varning för resor dit.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA