ST fruktar att 4 000 jobb försvinner

SPARKRAV2003-12-02

Budgeten för 2003 innehåller ett generellt besparingskrav på 0,7 procent för flertalet statliga myndigheter. Det kan innebära personalminskningar på flera tusen personer befarar ST.

Av:  Eva Spira

I budgetproposition föreslår finansminister Bosse Ringholm en generell besparing på de statliga myndigheternas förvaltnings- och investeringsanslag med 0,7 procent.

Dessutom ska anslagskrediterna, som myndigheterna kan använda för mer långsiktiga satsningar, halveras.

Enligt beräkningar av Statstjänstemannaförbundet kan personalstyrkan i staten komma att minska med uppemot 4 000 personer.

Men de senaste åren har företrädare för regeringen vid upprepade tillfällen förklarat att det ska vara slut med generella besparingar. Och i år säger finansdepartementet uttryckligen att den offentliga verksamheten ska vara en mönsterarbetsplats. ”Därför ska personaltätheten öka och arbetsmiljön förbättras”.

Curt Malmborg, statssekreterare på finansdepartementet, anser att besparingarna är måttfulla och inte kommer att ha någon större påverkan på tillståndet i staten.

– Jämfört med den nedskärning på 11 procent som gjordes under 90-talet, kan det här inte slå så väldigt hårt mot personalen, menar han.

Men STs ordförande, Annette Carnhede, är av annan uppfattning:
– Det är just för att det redan har skurits så mycket i den statliga verksamheten som det här nya sparkravet kommer att slå mot personalen. Det finns inget annat att ta av än personalkostnaderna, säger hon.

Enligt Curt Malmborg är det inte med någon större glädje som finansdepartementet lägger besparingskravet. Orsaken till är det stora ohälsotalet och att utgiftstaket måste hållas. Han säger att det också finns två säkerhetsventiler som gör att särskilt små myndigheter, som ofta är mer sårbara, inte ska behöva hamna i någon likviditetskris.

– Myndigheter som behöver använda mer än det tillåtna anslagssparandet, som halveras från nuvarande 3 till 1,5 procent, ska kunna begära det hos regeringen. Den andra möjligheten är att begära ett tilläggsanslag i vårbudgeten.

– Jag tror att besparingarna omedelbart får personalkonsekvenser, säger Annette Carnhede.

– Myndigheterna kommer att avvakta med tillsättningar tills de vet vilka konsekvenserna blir. Det betyder ytterligare belastningar på personalen och man kan befara att de skenande sjuktalen kommer att öka än mer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA